بزرگداشت استاد بی‌نقاب/ تئاتر ایران وام دار رکن الدین خسروی است

به گزارش هنردستان: گرامیداشت رکن الدین خسروی پیشکسوت تئاتر ایران، شب گذشته ۵ اسفند ماه با حضور هنرمندان تئاتر در تماشاخانه سنگلج برگزار شد.

 به نقل از روابط عمومی خانه تئاتر، در ابتدای آیین گرامیداشت رکن الدین خسروی که شب گذشته ۵ اسفند ماه با حضور هنرمندان تئاتر در تماشاخانه سنگلج برگزار شد، شرکت کنندگان با ماسک هایی نمادین از هنر تئاتر ایران وارد سالن شدند.

سپس مسعود دلخواه و فرزانه نشاط خواه مجریان این مراسم به مهمانان خوش آمد گفته و از ایرج راد عضو هیات مدیره خانه تئاتر به عنوان نخستین سخنران برای حضور در جایگاه دعوت کردند.

ایرج راد، تئاتر ایران را وام دار رکن الدین خسروی دانست و گفت: رکن الدین خسروی هیج گاه نقاب بر چهره نداشت. تمام لحظات تمرین در نمایش‌های او همچون کلاس درسی بود که هرگز فراموش نمی شود. او علیرغم  لبخندی که همیشه به لب داشت در کارهایش جدی بود و تئاتر برای او جایگاه والایی در فرهنگ داشت. خسروی به همه‌ بخش های تئاتر اشراف کامل داشت و با ایجاد خلاقیت در آن همیشه سعی در انتقال دانش خود به شاگردانش می کرد. شیفتگی و جدیت و اهمیت تئاتر برای او به گونه ای بود که زبان من از بیان آن قاصر است و به یقین شاگردان او یاد او را زنده نگاه خواهند داشت.

عضو هیات مدیره خانه تئاتر در پایان سخنان خود از همه‌ کسانی که در این مراسم شرکت کردند تشکر کرده و همچنین از افرادی که سال گذشته برای حمل پیکر این هنرمند پیشکسوت به ایران زحمت کشیده اند از جمله علی مرادخانی معاونت وقت وزارت ارشاد و نیز مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی، تشکر کرد.

در ادامه‌ی مراسم کلیپ «ترانه صحنه بی‌انتها» با ساخت و خوانندگی کیوان نخعی پخش شد و شعر «تو بازگشتی» سروده‌ میمنت میرصادقی توسط فرزانه نشاط خواه برای حاضران خوانده شد.

سپس مجریان از پرویز فنی زاده به مناسبت سالروز وفات این هنرمند در ۵ اسفند ۱۳۵۸ یاد کرده و نام وی را گرامی داشتند.

سیمین خسروی همسر رکن الدین خسروی دیگر مهمان گرامیداشت بود که سخن خود را با زنده شدن خاطرات در تماشاخانه سنگلج آغاز کرد و گفت: این صحنه خاطرات نیم قرن پیش را برایم زنده کرد. بی تردید تماشاخانه سنگلج شاهد و یادآور بخش مهمی از تئاتر معاصر ایران است.

«لبخند با شکوه آقای گیل»، «حکومت زمان خان»، «ابراهیم توپچی و آقا بیگ» نمایش هایی بودند که سیمین خسروی از آنها به عنوان اجراهای درخشان خسروی در تماشاخانه سنگلج نام برد و از جمیله شیخی، جمشید لایق، محمود جوهری و جعفر رادی نیز به عنوان هنرمندانی که با خسروی همکاری داشته اما دیگر در بین ما نیستند، یاد کرد و یادآور شد: گرچه این هنرمندان دیگر حضور فیزیکی ندارند اما نامشان در تئاتر ایران همیشه زنده خواهد ماند.

وی سخن خود را در باره اعتماد خسروی به جوانان ادامه داد و افزود: خسروی معتقد بود که باید به جوان‌ها اعتماد کرد و به آنها فرصت کار کردن داد تا استعدادهایشان پرورش یابد و بر همین اساس در بسیاری از نمایش‌هایش همچون «ابراهیم توپچی و آقابیگ»، «زیتون» و «ژاندارک» که هیج گاه اجازه‌ اجرا نیافت، عوامل گروه او را دانشجویان تشکیل می دادند. به اعتقاد خسروی نسل جوان با استفاده از تجربیات و دانش پیشکسوتان به همراه آموزش‌های لازم است که می‌توانند تئاتر ما را تداوم بخشند.

وی ادامه داد: ویژگی دیگر خسروی که کمتر به آن پرداخته شده است احترام به تماشاگر و ارزش و اهمیت او در تئاتر است. او معتقد بود  اجرا و تماشاگر به هیچ وجه از یکدیگر جدا نیستند بلکه ۲ واحد تفکیک ناپذیرند و عدم وجود یکی موجب عدم وجود دیگری می شود. او می گفت تماشاگر تئاتر نیاز به آموزش دارد و تئاتر در مدارس می‌تواند به این امر کمک کند.

در بخش دیگر مراسم، جمشید جهان زاده بازیگر نمایش «دشمن مردم»، ضمن گفتن خاطره‌ خود از ضبط تلویزیونی این نمایش به همراه رکن الدین خسروی، بخش‌هایی از این نمایشنامه را برای مهمانان مراسم خواند.

مراسم با پخش مستندی از زندگی رکن الدین خسروی ساخته‌ ابوذر عزیزی ادامه یافت و پس از آن نیز طاهریان، از یاران رکن الدین خسروی ۲ شعر «آخرین پرده» و «تماشاخانه خسروی» از سروده‌های خود را خواند.

پس از آن، میکروفون به سمت حاضرhن در سالن برده شد و عده ای از شاگردان و یاران رکن الدین خسروی خاطرات خود را از آن هنرمند برای دیگران بازگو کردند.

سپس مهدی شفیعی مدیر کل هنرهای نمایشی در جایگاه سخنرانان قرار گرفت و ضمن یادآوری خاطرات خود از حضور در کلاس رکن الدین خسروی و نکته بینی و اهمیت وی به شاگردانش، گفت: اگر تئاتر نقاط مثبتی دارد با اتکا به اساتید بزرگی همچون رکن الدین خسروی است.

علی مرادخانی معاون سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با قدردانی از برپایی یادمان‌های این چنینی برای بزرگان تئاتر بیان کرد: این گرامیداشت ها به خصوص در زمان حیات پیشکسوتان مایه دلگرمی و مسرت این بزرگان خواهد شد.

اجرای ۲ قطعه موسیقی با نام های «طبال پیر» و «میگساران» توسط گروه موسیقی «وصل یار» به سرپرستی ابراهیم اثباتی عضو هیات مدیره انجمن موسیقی خانه تئاتر، بخش دیگری از این گرامیداشت بود.

گرامیداشت رکن الدین خسروی با تشکر از عوامل برپایی مراسم پایان یافت.

امتیاز دهید