نمایش آثاری متفاوت در «دست‌سازه‌های دارما»

هنردستان: نمایشگاه «دست‌سازه‌های دارما» به نیت معرفی پویش‌ها و تحسین الگوهای نوین در هنرهای سنتی و کاربردی برگزار می‌شود.

به گزارش هنردستان، به نقل از روابط عمومی گالری «مس‌نگار»، این نمایشگاه حاصل یک پویش هنری تازه برای پیوند زدن هنرهای سنتی ایران به سبک و سیاق زندگی‌های امروز است و مجالی برای دو بانوی هنرمند نگین گلچین‌پور و آبنوس البرزی که با ارائه‌ آثارشان، الگوهای نوینی را از هنرهای صناعی و کاربردی به‌نمایش بگذارند.

 

مدیر گالری «مس‌نگار» که معتقد است این نگارخانه تنها گالری تهران است که به‌طور اختصاصی بر هنرهای سنتی و صناعی ایران تمرکز دارد، اظهار کرد: بسیار خوشحالیم که سال‌ها کار و تلاش ما در کنار هنرمندان برجسته هنرهای سنتی ایران برای حفظ و ترویج این‌گونه از هنرها سبب شده است نسل جوانی از هنرمندان به این رشته‌ها گرایش پیدا کنند، بخصوص که فکر جوان و نوآوری و ایده‌های تازه خودشان را هم با این هنرها ترکیب می‌کنند و آثارشان را از هر نظر به سبک و سیاق زندگی‌های امروزی نزدیک می‌کنند. شاید این تنها راه ماندگاری هنرهای صناعی و کاربردی سنتی ایران باشد.

او درباره نمایشگاه «دست‌سازه‌های دارما» گفت: این دو هنرمند با مدرن کردن فرم‌ها و نقش‌های باستانی و قدیمی ایران و تلفیق‌شان با گونه‌هایی هنرهای کاربردی و سنتی چون دوات‌گری (ظرف‌سازی) و قلم‌زنی، توانسته‌اند آثار متفاوتی را خلق و ارائه کنند.

گلچین‌پور همچنین بیان کرد: آثاری که در نمایشگاه ارائه خواهند شد، ظرف‌های کاربردی و خانگی هستند مانند سینی، ظرف‌های پذیرایی، آیینه‌ها و گلدان‌هایی که از جنس مس و برنج و با تکنیک‌های سنتی دواتگری، چککش‌کاری، قلمزنی، برجسته کاری و اره‌کاری ساخته شده‌اند. این آثار با نقش‌های باستانی و سنتی ایرانی زیبا شده‌اند، ولی فرم‌های امروزی دارند و نیازهای کاربردی زندگی‌های معاصر را برآورده می‌کنند.

 

 

آبنوس البرزی یکی از دو هنرمند این نمایشگاه نیز اظهار کرد: همراهی ما سال‌ها پیش و از پشت میزهای دانشکده هنر آغاز شده است. تمام این سال‌ها هم کار هر دوی ما هنر تجسمی بوده و رشته‌ای که تحصیل کردیم. هرچند هنر تجسمی جایگاه فرهنگی و اجتماعی خود را دارد و ما به‌صورت انفرادی آن راه را ادامه خواهیم داد، ولی کارهای ما همیشه به‌عنوان اثر هنری مخاطب خاص خودش را دارد، از دید عمومی جامعه هم یک هنر دکوراتیو است و در نهایت مخاطب برای استقبال و تأثیرپذیری از آن باید تجربه یا حس و درک مشترکی از اثر داشته باشد.

او افزود: هنرهای صناعی و کاربردی یک تفاوت عمده با هنرهای تجسمی دارند؛ این‌که به‌طور مستقیم داخل زندگی مردم هستند و با آن‌ها در ارتباط‌ند. ما می‌خواستیم با ایده‌پردازی و طراحی فرم‌ها نو و روزآمد کردن نقش‌های تصویری قدیمی ایران، به الگوهای بصری تازه‌ای برای اجرا روی ظروف و آثاری برسیم که هم زیبا و باشکوه باشند و فضای خانه‌ها را با نشانه‌های فرهنگی و هنرهای سنتی ایران تزئین کنند و هم مقرون به صرفه باشند و به‌جای خاک خوردن داخل ویترین‌ و بوفه و کمدهای خانه، داخل زندگی‌ها بیایند، روی میزها قرار بگیرند و با توجه به کاربردشان، واقعا مورد استفاده قرار بگیرند.

نگین گلچین‌پور نیز به جنبه‌ی دیگر این همکاری اشاره کرد و گفت: این پویش هنری و همکاری، یک خاستگاه مشترک داشت، شور و گرایشی که هر دوی ما به هنرهای سنتی ایران داریم. علاقه به این‌ گونه‌ از هنرها، بویژه هنر قلم‌زنی به نوعی میراث پدری من است و من سال‌هاست که در کنار فعالیت‌های هنری خودم، از نزدیک با انواع هنرهای صناعی و تزئینی آشنایی دارم. از نزدیک دیده‌ام که هنرمندان این رشته‌ها با چه عشقی بر چالش‌هایی غلبه می‌کنند که برای خلق آثار و حفظ هنر ناب خود با آن‌ها مواجه هستند، ولی همیشه این دغدغه‌ وجود دارد که سبک و سیاق این هنرها که به لطف اساتید گرانقدر و معدودی تا امروز شانه به شانه هنرهای تجسمی پیش آمده‌اند، متاسفانه از سبک زندگی‌های امروز دور می‌شود و به‌جز قشر خاصی از هنردوستان کشور، از باقی جامعه فاصله می‌گیرد.

این هنرمند ادامه داد: از طرفی طراحی‌های باشکوه و اجراهای فاخر اساتید گرانقدر این گونه هنرها سبب می‌شود آثار آن‌ها در موزه‌ها و کلکسیون‌های خصوصی باقی بمانند و مردم کمتر فرصت ارتباط با این بخش از فرهنگ و هنر کشورشان را داشته باشند. نیت و تلاش ما در این پویش هنری این بوده است که از طریق طراحی و ساخت ظرف‌های کاربردی، مقرون به صرفه و متناسب با زندگی‌های امروز، تکه‌هایی از فرهنگ و هنرهای باستانی و سنتی ایران را به خانه‌های مردم ببریم و ارتباطشان را با ریشه‌های‌شان حفظ کنیم.

نمایشگاه «دست‌سازه‌های دارما» ششم اسفندماه از ساعت ۱۶:۳۰ افتتاح می‌شود و تا ۱۱ اسفندماه در گالری «مس‌نگار» به نشانی خیابان ملاصدرا، خیابان شیراز شمالی، کوچه حکیم اعظم، مجتمع پارک پرنس، واحد تجاری شماره ۵ برپا خواهد بود.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا

امتیاز دهید