جزئیات نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت تشریح شد

هنردستان: جزئیات جشنواره طراحی المان‌های شهری قرآن و عترت، توسط دبیران اجرایی و هنری آن، معاون جشنواره‌های معاونت قرآن و عترت ارشاد و معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی تهران تشریح شد.

به گزارش هنردستان، نشست خبری نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهریِ قرآن و عترت از مجموعه برنامه‌های جشنواره سراسری آیات که توسط معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود، پیش از ظهر امروز یکشنبه ۱۰ بهمن با حضور محمدحسین اسماعیلی معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و دبیر جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت، علی تن معاون جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، سیدمجتبی موسوی معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران و روح‌الله شمسی‌زاده عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران و دبیر هنری و تخصصی جشنواره یاد شده، در محل معاونت هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برگزار شد.

 در ابتدای این کنفرانس مطبوعاتی محمدحسین اسماعیلی هدف از برگزاری نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت را انتقال مفاهیم قرآنی و اعتقادی با بهره گیری از ابزارهای هنری و توجه به هنرهای شهری به عنوان رسانه‌ای قوی در تبادل اندیشه‌های قرآن و عترت عنوان کرد و گفت: این جشنواره با همکاری و مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، سازمان زیباسازی شهر تهران، انجمن هنرهای تجسمی استان تهران و انجمن هنرهای مجسمه‌ساز ایران برگزار می‌شود.

وی ابراز امیدواری کرد: این اتفاق گامی باشد در جهت توسعه فعالیت‌های قرآنی در کشور و از این طریق بتوان کمیت و کیفیت این آثار را با مدنظر قرار دادن مضامین و مفاهیم معنوی، ارتقاء داد.

به گفته اسماعیلی، محورهای نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت، شامل انسانیت و رحمانیت، تحکیم مبانی خانواده، امید و انتظار، مقاومت و صلح، ایثار و شهادت، نفی خشونت و افراطی‌گری و مفاهیم اخلاقی و معنوی و ارزش‌های اعتقادی است و بر همین اساس هنرمندان حجمی کار و مجسمه ساز می‌توانند آثارشان را به دو دبیرخانه جشنواره یکی در اداره کل ارشاد استان تهران و دیگری در انجمن هنرمندان مجسمه ساز، ارسال کنند.

وی با اشاره به مصادیقی از قبیل نماز و نیایش، حجاب و عفاف و اقتصاد مقاومتی که هنرمندان می‌توانند آثارشان را با این موضوعات تولید کنند، گفت: این جشنواره همچنین شامل یک بخش ویژه با موضوع سوره حدید است که البته آثار این بخش به طور جداگانه مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت.

به گفته دبیر جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت این جشنواره ۵ برگزیده در بخش عمومی خواهد داشت که به نفرات اول تا پنجم به ترتیب دیپلم افتخار و ۵ تا یک میلیون تومان جایزه نقدی تعلق خواهد گرفت و در بخش ویژه نیز دیپلم افتخار و مبلغ ۳ میلیون تومان جایزه نقدی به نفر برگزیده اعطا خواهد شد.

اسماعیلی ادامه داد: بر اساس تصمیم هیات داوران، از تعداد دیگری از شرکت کنندگان که آثارشان به بخش نمایشگاهی این جشنواره راه پیدا کند، با اهدای لوح تقدیر و مبلغ ۲۰۰ هزار تومان جایزه نقدی تقدیر به عمل خواهد آمد.

وی آخرین مهلت ارسال آثار به این جشنواره را ۵ اسفند اعلام کرد و گفت: این جشنواره از ۱۸ تا ۲۲ اسفند در گالری برج میلاد در تهران برگزار می‌شود و روز ۱۸ اسفند از نفرات برگزیده با اهدای جوایزشان تقدیر به عمل خواهد آمد.

در ادامه این نشست خبری، علی تن معاون جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد در سخنانی با بیان اینکه ما با مشارکت در برگزاری این جایزه به دنبال فراهم کردن بستری برای ظهور و بروز مفاهیم و مضامین اخلاقی مندرج در قرآن کریم در قالب هنرهای تجسمی هستیم، از تمرکززدایی از فعالیت‌های قرآن و عترت این معاونت در وزارت ارشاد به استان‌ها سخن گفت و یادآور شد: از آنجا که به نظر می‌رسید استان تهران بهتر از سایر استان‌ها می‌تواند موضوع اِلمان‌های شهری را پیاده سازی کنند، این استان انتخاب شد و امیدواریم آثار خوبی تولید و معرفی شود.

تن تاکید کرد: عمده اعتبارات ما در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد که خوشبختانه افزایش هم پیدا کرده است، در حوزه هنر صرف خواهد شد؛ چراکه معتقدیم بهترین زبان برای ترویج مفاهیم و مضامین قرآنی و عترت، زبان هنر است.

وی در پاسخ به این سوال مبنی‌بر دلیل انتخاب سوره حدید به‌عنوان بخش ویژه این جشنواره و معیارهایی که هنرمندان  برای تولید آثارشان در این بخش می‌بایست در نظر بگیرند، گفت: ما در قالب جشنواره‌ها، یکی از سوره ه‌های قرآن را انتخاب و معرفی می‌کنیم و هدف از این کار عطف توجه هنرمندان به سوره‌ها و همچنین مطالعه آیات آنها است و این خود آنها هستند که می‌توانند با برداشتی که از مضامین این آیات خواهند داشت، آثار هنری خود را تولید کنند.

در ادامه این نشست، روح‌الله شمسی‌زاده عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مجسمه‌ساز ایران و دبیر هنری و تخصصی نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت هم در سخنانی با اشاره به تخصصی بودن موضوع ساخت اِلمان‌های شهری گفت: انجمن هنرمندان مجسمه‌ساز به‌عنوان یک نهاد مرجع در حوزه تصمیم گیری در این رابطه، نقش تاثیرگذاری در سازمان دهی دقیق این جشنواره دارد و فلسفه حضور این انجمن، داشتن نگاه تخصصی در جشنواره و جذب مخاطب هدف است.

وی با اشاره به اینکه مطابق فراخوان جشنواره، این انجمن معیارهایی را برای تولید و ارزیابی آثار تدوین کرده است، سه فاکتور اصلی را با عنوان شاخص‌های انتخاب آثار به شرح زیر عنوان کرد: ۱- رعایت اصول زیباشناسانه و کیفیت شهری اثر به ویژه با مدنظر قرار دادن کلانشهری مانند تهران ۲- تناسب طرح با موضوع و در واقع ترجمه تصویری موضوع فراخوان به صورت تجمیع و ۳- فاکتورهای محیطی و اثرگذار در حوزه معماری و طراحی شهری.

عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران با بیان اینکه کیفیت تصویری و نمایشگاهی آثار تولیدی در ارزیابی‌ها مورد توجه خواهد بود، پیشنهاد ارسال ماکت‌های یک دهم با توجه به قیمت جانمایی و سایر فاکتورهای شهری را به هنرمندان دارد و در ادامه اعضای هیات داوران نخستین جشنواره طراحی اِلمان‌های شهری قرآن و عترت را به شرح زیر معرفی کرد: محمد سالاریان، حبیب‌الله صادقی، ‌هادی عرب درمی، رضا قره باغی، سیدمجتبی موسوی و جعفر نجیبی.

در این نشست خبری همچنین سیدمجتبی موسوی معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران در سخنانی پرداختن به موضوعاتی که جنبه اعتقادی و مذهبی دارد و تولید آثار هنری با این مضامین را از دغدغه‌ها و همچنین خواسته‌های  همیشگی مدیریت شهری تهران عنوان کرد و گفت: ما پیش از این هم سعی کردیم در این راستا قدم‌هایی برداریم و حداکثر استفاده را از هنر هنرمندان مجسمه ساز و حجمی کار برای بهره بردن شهروندان و کلانشهر تهران داشته باشیم لذا از مشارکت در این جشنواره استقبال می‌کنیم.

وی افزود: طبیعتا اگر نمایشگاه قابل قبولی از آثاری که تولید می‌شود، برپا شود، ماحصل آن می‌تواند به نفع شهر و شهروندان در تهران باشد و امیدواریم این قبیل جشنواره‌ها شروعی باشد برای فعالیت‌ها در جهت تشویق هنرمندان برای تولید آثار با مضامین دینی و مذهبی.

معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران همچنین در پاسخ به سوالی درباره میزان آثار حجمی و مجسمه‌های مرتبط با موضوعات قرآنی و مضامین معنوی در تهران گفت: متاسفانه تعداد آثاری که می‌توانیم بگوییم اثرگذار و قابل قبول هستند و از سطح کیفی حرفه ای برخوردارند و به صورت تخصصی با موضوعات قرآنی و مذهبی تولید شده اند، اندک است. به عنوان مثال در برخی موارد ما شاهد تولید آثاری هستیم که تنها عباراتی را به صورت هنری در قالب مجسمه‌ها و آثار حجمی نوشته اند که این قبیل آثار در واقع آثار هنری تلقی نمی‌شوند و بعد از مدتی خودبخود به عنصری خنثی در سطح شهر مبدل می‌شوند و حتی گاهی فضای خوبی را اشغال می‌کنند.

 

منبع: خبرگزاری مهر

امتیاز دهید