پیشنهاد تئاتر؛ «مبارک در ژاپن»، خندیدن به شرطِ دل‌درد

احمدرضا حجارزاده:

نمایش «مبارک در ژاپن» به نویسندگی و کارگردانی علی فتحعلی،که پیش از این در تمام ایران اجرا شده بود، این‌روزها دوباره در تماشاخانه‌ی سنگلج میزبان علاقه‌مندان به نمایش‌های سنتی و ایرانی است. داوود داداشی (از پیشکسوتان نقش سیاه در نمایش‌های ایرانی)، علی فتحعلی، محمود موسوی، نگار مقدسی، حمیدرضا جهانگیری، حمیدرضا مرادی، مهدی نوری، اسماعیل یوسف‌پور و محمد حاج‌محمدی در نمایش «مبارک در ژاپن» به عنوان بازیگر در این نمایش حضور دارند.«مبارک در ژاپن» هر شب ساعت 19:30 در تماشاخانه‌ی سنگلج اجرا می‌شود. امروز تماشای این نمایش را به علاقه‌مندانِ آثار سنتی و ایرانی پیشنهاد می‌کنیم.

یکی از مهم‌ترین گونه‌های نمایشی ایران، نمایش‌های سیاه‌بازی یا تخته‌حوضی است که آن را در رده‌ی نمایش‌های آیینی و سنتی دسته‌بندی کرده‌اند و طرفداران خاص خود را دارد. پایگاه اجرای چنین نمایش‌هایی معمولاً تماشاخانه‌ی قدیمی سنگلج است. این روزها نمایش سیاه‌بازی «مبارک در ژاپن» به کارگردانی علی فتحعلی، در این تماشاخانه اجرا می‌شود که با استقبال خوب مخاطبان روبه‌رو شده است.

این نمایش سال‌ها پیش هم در اغلب شهرهای ایران اجرا و مورد استقبال گسترده‌ی علاقه‌مندان نمایش‌های ایرانی قرار گرفته بود.

داستان نمایش در دهه‌ی شصت کشور اتفاق می‌‎افتد و در واقع ادای دِین به بزرگان هنر سیاه‌بازی و مرکز فعالیت‌های آن‌ها (تئاتر لاله‌زار) است. در روزگاری که سالن‌های نمایش لاله‌زار تعطیل می‌شوند، برخی هنرمندان بی‌کارشده در آن فضا، جهت امرار معاش همراه با موج اجتماعی تازه‌ای، برای کار و کسب درآمد راهی کشور ژاپن می‌شوند اما آن‌جا به مشکلات بیش‌تر و بزرگ‌تری برمی‌خورند.

خط اصلی داستان گرچه درباره‌ی حضور بازیگران سیاه‌کار در ژاپن و اجرای نمایش‌های سنتی است، ولی نویسنده و کارگردان، پای شخصیت‌ها را به رستوران ایرانیِ «اِسی فیل‌کُش» در ژاپن باز می‌کند و با ترفند اجرای نمایش در نمایش، در واقع بیننده را به دو نمایش با یک بلیت دعوت می‌کند!

متن و کارگردانی خوب علی فتحعلی و هنرنمایی و طنازی داوود داداشی،که سال‌هاست در این رشته با یکدیگر همکاری مشترک دارند، فضای نمایشی بی‌نهایت شیرین، دوست‌داشتنی و خنده‌داری را پدید آورده، طوری که تماشاگران از لحظه‌ی آغاز نمایش، آن‌قدر به موقعیت‌های شخصیت مبارک و همکارش علی‌آقا می‌خندند که در نهایت با دل‌درد سالن تماشاخانه را ترک می‌کنند! گرچه مدت‌زمان اجرای نمایش (105 دقیقه) نسبت به اجرای چنین کارهایی کمی طولانی است اما ریتم مناسب کار مانع از خستگی تماشاگر در سالن می‌شود. موسیقی و ترانه‌هایی که در طول اجرا نواخته و خوانده می‌شوند، برای عموم تماشاگران نوستالژیک‌اند و خاطراتی مانند پرده‌خوانی زنده‌یاد مرتضی احمدی را در سکانس نخست فیلم «حسن‌کچل» و آهنگ‌های زیبای تیتراژ آن فیلم موزیکال را تداعی می‌کنند.

اگر از آخرین‌باری که یک دل سیر خندیده‌اید زمان زیادی گذشته، پیشنهاد ما را جدی بگیرید و خودتان را به تماشاخانه‌ی سنگلج برسانید و «مبارک در ژاپن» را در کنار خانواده به تماشا بنشینید.

برای رزرو و تهیه‌ی بلیت این نمایش می‌توانید به سایت تیوال https://www.tiwall.com/p/mobarak.japan2 مراجعه کرده یا روی پوستر نمایش در سایت هنردستان کلیک بکنید.

5/5 - (2 امتیاز)