آلَن فابیَن موریس مارسِل دُلون معروف به آلن دلون بازیگر مطرح سینمای فرانسه ویکی از بی بدیل ترین بازیگران سینمای جهان درگذشت .
به گزارش هنردستان ، آلَن دلون در ۸ نوامبر ۱۹۳۵ در دهکدهای به نام «سو» در حوالی پاریس زاده شد.دلون دوران تحصیل خود را در مدارس کاتولیک گذراند و از آنجا که پسر شلوغی بود، چندین بار از مدرسه اخراج شد و در ۱۵ سالگی بهکلی درس و تحصیل را ترک کرد.
وی در۱۷ سالگی خانه را ترک کرد و به ارتش پیوست.آلَن در ۱۹۵۶ از خدمت در ارتش ترخیص شد و بهعنوان باربر و سپس بهعنوان پیشخدمت در کافههای مختلف پاریس به کار پرداخت . او درآمد ثابتی نداشت و مستقل از خانواده زندگی میکرد. طی همین مدت، با بسیاری از بازیگران که در کافههای محل کارش رفتوآمد داشتند آشنا شد. یکی از آن بازیگران، ژان-کلود بریالی بود.
این دو دوست، یعنی دلون و بریالی در سال ۱۹۵۷ تصمیم گرفتند با هم به جشنوارهٔ فیلم کن بروند. این تصمیم، زندگی آلَن را برای همیشه تغییر داد. آلَن که یک آدم معمولی بود و هیچگونه تجربهٔ بازیگری نداشت و آن شب هم با یک دست لباس کرایهای به جشنواره رفته بود پس از بازگشت از جشنواره به یک فوقستاره تبدیل شد.
دلون در دهه ۱۹۶۰ ستاره سینمای اروپا بود.
آلن دلون که بازی در ۸۰ فیلم از جمله چندین شاهکار سینمایی را در کارنامه دارد، اولین بار در سال ۱۹۶۰ و زمانی که ۲۵ سال داشت با بازی در فیلم «ظهر بنفش» توسط «رنه کلمنت» کارگردان فیلم کشف شد.
بسیاری از فیلمها با بازی «آلن دلون» تبدیل به کلاسیکهای سینما شدند و وی در طول دوران حرفهای خود با کارگردانان نامداری چون «آنتونیونی»، «ویسکونتی»، «ملویل» و «گدار» همکاری کرد و در کنار بازیگران بزرگی چون «ژن گابن»، «عمر شریف»، «لینو ونتورا»، «کلودیو کاردیناله»، «مونیکا ویتی» و… مقابل دوربین رفت.
دلون نخستین بار در سال ۱۹۶۱ با فیلم «لذت زندگی» قدم به جشنواره کن گذاشت و سپس با فیلمهای «خسوف» (۱۹۶۲)، «یوزپلنگ» (۱۹۶۳) و «آقای کلین» (۱۹۷۶) حضور در جشنواره کن را تجربه کرد .
آلَن در سال ۱۹۹۸ در فیلم نیمه شانس در کنار ژان-پل بلموندو بازی کرد و سپس اعلام بازنشستگی کرد و گفت: «من در بیشتر فیلمهایی که بازی کردهام یا دزد بودهام یا پلیس، اما جالب این است که فرقی نمیکرده است که چهکاره بودهام؛ در همهٔ فیلمها تنها بودهام. نمیدانم، اما فکر میکنم کارگردانها و حتی تماشاگران همیشه دوست دارند مرا تنها ببینند».
در سال ۲۰۱۹ جایزه نخل افتخاری کن را دریافت کرد.
آلن دلون در مصاحبه ای گفته بود که به سینمای مدرن علاقهای ندارد و از نظر او سینمای مدرن دارای محتوایی سطحی است و درونمایه آن صرفا تجاری است و نه حرفهای و وابسته به استعداد بازیگرانش. به نظر او روشهای تولید فیلم به روش قدیم ارزش بیشتری نسبت به دوربینهای دیجیتال و جلوههای ویژه امروزی دارند. او ادعا میکند این روشهای جدید باعث شده که فیلمسازان تمام انرژی خود را روی فیلم نگذارند. او میگوید دوست دارد که بازیگری بازنشسته باشد و جزوی از جهان سینمای امروزی نباشد.
شایعه مشکلات تکلم آلن دلون بحث داغ روزنامهها و مطبوعات فرانسه بود.
خبری منتشر شده بود که ستاره «سامورایی» و «یوزپلنگ» به بیماری آفازی یا زبان پریشی دچار شده است.
مجله فرانسوی «مَتَن» نوشته بود که از سخنرانی آلن دلون متوجه این بیماری در او شدهاند و او به یک بیماری جدی مبتلاست.
پیشتر رسانه آلمانی آر تی ال مدعی شده بود، دلون ۸۶ ساله قصد دارد با اتانازی از رنج بیماری فرار کند که این خبر از سوی فرزند این بازیگر به شدت تکذیب شد.
سرانجام ستاره بی تکرار سینمای فرانسه وجهان پس از یک حرفه طولانی که طرفداران زیادی برای او به ارمغان آورد با میراثی غنی شامل شماری از آثار کلاسیک بزرگ سینمای جهان در سن ۸۸ سالگی در خانهاش در منطقه دوچی فرانسه چشم از جهان فرو بست .
بهگفته خانواده دلون، وی در آرامش کامل و درکنار فرزندان و خانواده خود درگذشت. این خبر موجب سوگ و اندوه عمیق جامعه هنری و سینماگران جهان شد.