یادداشت «حامد کاشانی جعفری»، هنرمند رشته قلم‌زنی

هنر قلم‌زنی، تراپی برای رسیدن به آرامش است

حامد کاشانی جعفری/ هنرمند

چندی پیش نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی «خورشیدِ مربع» با کیوریتوری سپیده مهرگان، در گالری «هفتا» (برج میلاد) تهران برگزار شد. یکی از هنرمندان حاضر در نمایشگاه،«حامد کاشانی جعفری» بود؛ هنرمندی با 43 سال سن که مدت 4 سال هنرجوی رشته قلم‌زنی روی فلزات بوده و دارای مدرک فنی و حرفه‌ای و مجوز فعالیت از سازمان گردشگری و صنایع دستی است. این هنرمند یادداشتی به مناسبت حضورش در نمایشگاه گروهی «خورشید مربع» در اختیار ما قرار داده است.

ـ ـ ـ

هنر قلم‌زنی سابقه هزارساله در ایران دارد و به مرور زمان به کمال خود نزدیک شده است و در سبک‌های مختلف اجرا می‌شود؛ از قلم‌زنی روی بشقاب گرفته تا ضریح امامان.

درست است که در این هنر با چکش و قلم و فلزات سرد سر و کار داریم اما پس از مدتی و اخت‌شدن و شناخت بیش‌تر کم‌کم صدای آزاردهنده چکش و قلم دارای نوعی ضرب‌آهنگ دل‌نشینی برای هنرمند می‌شود که مانند موسیقی دارای هارمونی و باعث ایجاد آرامشی خاص در میان هیاهوی قلم و چکش شده و بعید نیست برای قلم‌زن به مثابه جلسه تراپی برای رسیدن به آرامش و فرار از درگیری‌های ذهنی روزمره تلقی شود.

کارهایی که در نمایشگاه خورشید مربع به نمایش درآمد شامل دو سبک مختلف از این رشته بود.

کار اول به نام «گلستان» که به صورت جونده‌کاری روی ورق  فلز مس به صورت برجسته انجام شده بود که نسبت به سایر سبک‌های قلم‌زنی کار زمان‌بر و با استفاده از قلم‌های مختلف برای ایجاد حجم و برجستگی بر روی فلز است اما هنرمند لذت متفاوتی را تجربه می‌کند.

کار بعدی به نام تصلیب مسیح برگرفته از نقاش ایتالیایی در قرن نوزدهم میلادی است که روی فلز برنج و به صورت تکنیک سایه محو انجام شده و برعکس کار برجسته فقط از یک نوع قلم به نام گلسواد برای این کار استفاده شده و سعی بر این بوده که در حد ممکن حس معصومیت و غم موجود در نقاشی اولیه بر روی فلز منعکس شود.

تلاش عمده بنده بر این‌ست که تا حد امکان از چهارچوب طرح‌ها و نقوشی که معمولاً دیگر هنرمندان قلم‌زن که بیش‌تر شامل نقوش ختایی و اسلیمی و گل و مرغ و بزم است، دوری کرده و با استفاده از نقوش اروپایی یا ترکیب‌بندی آن با نقوش اسلامی علاوه بر تکراری‌نبودن کارها به نوبه خود جلوه دیگری از این هنر را به نمایش درآورم.

سبک به کارگرفته‌شده در هر دو کار به نام سبک قلم‌زنی اصفهان است که در این مورد افتخار شاگردی خانم راضیه حسینی، از اساتید مطرح و صاحب‌سبک اصفهان را داشته‌ام و هنوز هم نزد ایشان مشغول فراگیری هستم.

تفاوت نمایشگاه خورشید مربع با سایر نمایشگاه‌هایی که قبلاً شرکت کرده بودم در این بود که طی فرایند ثبت‌نام تا اتمام نمایشگاه اعم از نام‌نویسی، انتخاب کار، ایجاد رزومه، کار اطلاع‌رسانی و انتخاب مناسب مکان نمایشگاه، متوجه یک تیم حرفه‌ای و باسابقه با مدیریت خانم سپیده مهرگان می‌شوید که این پروسه را منظم و با دقت فراوان پیش می‌برند و زمانی قابل توجه می‌شود که حتی پس از پایان نمایشگاه نیز هنوز دغدغه معرفی هنرمندان و اثر ارائه‌شده را به طرق دیگر دارند و این احساس مسئولیت قابل ستایش است.

با آرزوی موفقیت برای همه هنرمندان و تمام کسانی که در اشاعه و ترویج و معرفی اثر و هنرمند قدم برمی‌دارند.

5/5 - (1 امتیاز)